Category

Edities

Category

Sinter Kerst en Nieuw bij Midwintersurvival 2017

Het was feest Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw in één kamp of te wel Sinter Kerst en Nieuw.

Op woensdag 27 december 2017 begroeten wij 34 deelnemers op de parkeerplaats bij de supermarkt REWE in Schleiden. 34 deelnemers die geen zin hadden in familiebezoekjes, laat staan de meubelboulevard.

Aan het begin van de avond werden de deelnemers begroet door Sinterklaas. Sinterklaas gaf uitleg over het thema. Na een broodje en wat drinken gingen de deelnemers op pad. Na ongeveer twee en een halve kilometer stond een sfeer vol verlichte trappersbaan op het programma.

Tijdens deze activiteit begon het licht te regenen en de regen ging langzaam over in sneeuw en deze sneeuw was de voorbode van meer sneeuw.

Op de tweede post stond een mooie gedekte tafel met kerstbrood en drinken.

Nog geen 2 kilometer verder was het bivak.

De volgende ochtend was het wit. Het sneeuwde en er lag ongeveer 3 centimeter sneeuw en het vroor licht. De deelnemers kregen het inmiddels beroemde Midwinterontbijt, bestaande uit brood, gebakken eieren met spek, koffie, thee of melk en voor wie niet van gebakken eieren hield, er was ook nog ander beleg.

Direct na het ontbijt vertrokken de eerste deelnemers naar beneden richting het stuwmeer achter de Oleftalsperre. Met Zodiacs werd het stuwmeer overgestoken.  Na de oversteek ging het in oostelijke richting verder richting de Oleftalsperre alwaar de deelnemers werden getrakteerd en een geocatch rond de  stuwdam.

De zon brak door en de Eifel liet zicht van zijn mooiste witte kant zien. Verder ging het oostwaarts richting de rivier Olef. De deelnemers hingen in een gordel met bandschlinger onder een katrol en vrij zwevend werd de Olef overgestoken.

De laatste post voor het bivak was een steil weggetje, waarbij de deelnemers als echte Zwarte Pieten, rijdend op een skateboard cadeautjes mesten oprapen van de weg.

Anderhalve kilometer noordelijker lag het bivak. Het bivak was gelegen op een paardenweide, met in het midden een afdak van ongeveer 5 bij 5 meter. Met behulp van wat dekzeilen werd dit afdak omgetoverd in een gezellige ruimte waarin de deelnemers hun eten konden maken.  Veel deelnemers wisten van de aangereikte ingrediënten verassend lekkere maaltijden te maken. Na het eten hebben de deelnemers die nog wat energie over hadden een paar gezellige uurtjes rond het kampvuur verbracht waarbij veel gezellige verhalen werden verteld.

De volgende ochtend wachtte wederom het bekende ontbijt op de deelnemers. Het was grijs en er zat sneeuw in de lucht. Prima wandelweer. Met behulp van een kruiswoordpuzzel kon de eerst post voor die dag worden gevonden.

De deelnemers moesten geheel in stijl van het thema een kaars zover mogelijk op een helling plaatsen. Maar de Midwintersurvival is de Midwintersurvival niet als dit zonder hindernissen gaat. De deelnemer die de kaars moest plaatsen was bevestigd aan een “elastiek” bestaande uit aan elkaar geknoopte fiets binnenbanden en als dit nog net genoeg was moest de tweede deelnemer, ook bevestigd aan het elastiek, de kaars, die door zijn koppelgenoot op de helling was geplaatst, te bereiken en met behulp van een aansteker aan te steken.

Verder in noordoostelijke richting moest de rivier Urft worden overgestoken. Hiertoe was over de rivier een horizontaal net gespannen waarmee de deelnemers de overkant konden bereiken.

De sneeuw die eerder nog in de lucht zat kwam er nu ook uit. Het sneeuwde behoorlijk hard en al gauw kwam er nog zo’n 8 centimeter bij.

Om alle deelnemers in staat te stellen de laatst post, het beroemde Deltavliegen te kunnen doen werd er tussen de voorlaatste post naar de laatste post gependeld. Voor diegene di nog niet weten wat het deltavliegen inhoud een korte beschrijving. Deltavliegen is een kabelbaan die ongeveer 2 meter boven de grond hangt. De deelnemer hangt horizontaal in een tuig onder de kabel als ware het een deltavlieger. De deelnemer scheert op ongeveer 1 tot anderhalve meter hoogte over het terrein. Beneden aangekomen wordt de deelnemer geremd.

De route was volbracht. Alle deelnemers verzamelden zich bij de “kippenschuur”. Na het opzetten van hun bivak achter de kippenschuur was het tijd voor het feestelijke gezamenlijke avondmaal en de prijsuitreiking.  Na de prijsuitreiking werden onder het genot van wat drankjes en hapjes de foto’s die tijdens het kamp waren gemaakt op de witte achterwand getoond. Om ongeveer 23.00 uur gingen de deelnemers naar hun bivak.

De volgende ochtend wachtte nog het gezamenlijke ontbijt en het fotomoment op de deelnemers en na het opruimen ging iedereen om ongeveer 10.00 uur richting huis.

In Cafe Krupp werd onder het genot van een bak koffie en Kuchen  door het stafteam nog wat nagepraat waarbij tot de conclusie is gekomen dat Midwintersurvival 2017 wederom gezellig en goed is verlopen en dat iedereen, behoudens een paar blaren, heelhuids het kamp heeft volbracht.

Tot Midwintersurvival 2018.

Een terugblik op de Midwintersurvival 2015

Terugkijkend op Midwintersurvival 2015 moet ik zeggen dat het een gezellig maar vooral een veel te warm kamp was. Middagtemperaturen van boven de tien graden is wel erg warm voor de tijd van het jaar en dan te bedenken dat een jaar eerder er veel sneeuw lag, bij temperaturen tot strenge vorst.

Terug naar Midwintersurvival 2015. Wij zijn begonnen op het station van Kall. De deelnemers, 36 in totaal, werden hier door het stafteam verwelkomd. Na inlevering van de B pakketten werden de routes en noodenveloppen uitgedeeld, waarna het echte werk kon beginnen. Met behulp van een GPS coördinaat kwamen de deelnemers aan bij een speelplaats aan de westkant van Kall. Hier wachtte de beruchte Maffiabaas Al Capone de deelnemers op en vertelde hen dat hij oud en versleten was en dat hij op zoek was naar een opvolger. Tijdens het kamp zou Al Capone op meerdere posten verschijnen om te kijken of de deelnemers echte criminelen waren, waardig genoeg om hem op te volgen. Na het betoog van Al Capone volgde de eerste proef van de nieuwbakken criminelen in de vorm van een ontsnappingsbaan (trappersbaan), waarna de route voor die avond via een lange glijbaan, chocolademelkpost annex postoolgrijpen uit kwam bij het bivak.

De volgende ochtend was de lucht blauw en had het zowaar licht gevroren. Bij daglicht bleek het bivak boven op de berg te liggen met een prachtig uitzicht op Schleiden. De deelnemers werden getrakteerd op een stevig ontbijt met brood, gebakken eieren met spek, zodat de deelnemers met een gevulde maag op pad konden. De route voor deze dag voerde in de richting van Gemünd. Bij de eerste post deze dag moest met behulp van zware netten, hangend aan een staalkabel de rivier de Olef worden overgestoken. Na de oversteek volgde een kruispuntenroute door donkere bossen met vage paadjes. Na een paar kilometer kwamen de deelnemers uit bij een mooie grillhut met een vuurplaats in het midden, waarin een illegale casino was gevestigd, al waar de deelnemers als echte criminelen een gokje konden wagen. Nog iets ver der naar het noorden was een steile weg naar beneden wat het decor had moeten zijn van een spectaculaire achtervolgingsrace met behulp van skateboardkarretjes. Helaas kon deze post niet doorgaan vanwege de aanwezigheid van jagers. In overleg met deze jagers is de route hier wat omgelegd, zodat de deelnemers veilig aan konden komen bij het abseilen, waar Al Capone de deelnemers wederom gade sloeg om te weten hoe het was gesteld met de criminele vorderingen. Vanaf de abseilpost was het niet meer ver naar het bivak. Het bivak kon worden gevonden met behulp van een kaartje en een coördinaat. In het begin van de avond dropen de deelnemers binnen op het bivak. Na het opzetten van de eigen gemaakte tentjes kon men zich weiden aan het eten. Hat was droog en niet koud dus al gouw zaten de deelnemers gezellig aan het kampvuur. Een laatste wedstrijd voor die avond volgde nog alvorens men kon gaan slapen of nog gezellig kon napraten bij het kampvuur, Sokworstelen. De arena bestond uit een groot dekzeil , omgeven door waxinelichtjes. Ondanks de lol en gezelligheid werd er toch hard gestreden om de uiteindelijke overwinning. Hierna welterusten.

De volgende morgen was het wederom mooi weer. Opnieuw werden de deelnemers getrakteerd op een stevig ontbijt, want met op een lege maag kan je niet lopen. Na het ontbijt vertrokken de eerste deelnemers. Na een doorsteek de berg af volgde een beek, die met behulp van een kabelbaan moest worden overgestoken. Aan de hand van een stripkaart, in de vorm van Italië kwamen de deelnemers uit op Burgt Vogelsang, alwaar een geocach was uitgezet. Van Vogelsang ging de routebeschrijving verder in de vorm van een puzzel, gevat in een doolhof richting van Abdei Mariawald. Op weg naar de Abdei moest er nog een schrikdraadparcours worden overwonnen. En vlak na de Abdei wachtte de deelnemers traditioneel de laatste, spectaculaire, post: het deltavliegen. De deelnemers scheerden vlak boven de grond, hangend onder een staalkabel, net als een deltavlieger.

De Midwintersurvival werd traditioneel op het basiskamp afgesloten met een feestavond. Wij werden door de kookstaf traditioneel getrakteerd op een heerlijke, rijk gevulde, Italiaanse pasta. Na het eten de prijsuitreiking. Team 11, GB roverscouts mochten de wisseltrofee, de wolvenkop, mee naar huis nemen. Ook Al Capone was van de partij en hij verkondigde wie hij het meest geschikt achtte hem op te volgen. Onder het genot van een paar drankjes werd er vervolgens nagepraat over het kamp. Om middernacht kwam een einde aan de feestavond.

De volgende ochtend resten alleen nog een gezamenlijk ontbijt, de foto’s en opruimen van het basiskamp. Om ongeveer 10 uur namen wij afscheid. En konden wederom terug kijken op een zeer gezellig en geslaagde editie van de Midwintersurvival.

Team Non solo un altro fine del tyfo, winnaar MWS 2014!

Heimbach – Team Non solo un altro fine del tyfo heeft de 18e editie van de Midwintersurvival gewonnen.

Vrijdag 27 december 2014 verzamelde zich 25 deelnemers bij Abtei Mariawald, waar deze editie van start ging.

Na een korte introductie van het stafteam zijn de teams begonnen aan hun Midwintersurvival. De eerst avond werd er gelopen naar Abenden. Aangekomen op het bivak in de nabijheid van Mittelberg werd er primitief gebivakkeerd in het bos.

De volgende dag werd er gelopen van Abenden, via Nideggen naar het tweede bivak in de buurt van Schmidt. De dag werd gestart met abseilen in de buurt van Nideggen. Bij de volgende post ging men via een stalen kabel én karretje op eigen spierkracht naar de overkant van het water. Op het bivak in Schmidt werd wederom primitief gebivakkeerd en hebben de deelnemers hun maaltijd zelf klaargemaakt op houtvuur.

Na een goede nacht zijn de teams op pad gegaan. ’s Avonds is deze editie van de Midwintersurvival afgesloten met een goede maaltijd en een borrel. Dinsdagochtend zijn de winnaars van deze editie bekend gemaakt.

Scouting Lemelerveld wint MWS 2013!

Heimbach – Team K2 van Scouting Lemelerveld heeft de 17e editie van de Midwintersurvival gewonnen. Vrijdag 27 december 2013 verzamelde zich 31 deelnemers in Einruhr, waar deze editie van start ging.

Na een korte introductie van het thema B2B en het stafteam zijn de teams begonnen aan hun Midwintersurvival. De eerst avond werd er gelopen naar Dreiborn, waarbij er een oversteek werd gemaakt over de Dreiborner hoogvlakte. Aangekomen op het bivak in de nabijheid van Dreiborn werd er primitief gebivakkeerd in het bos.

De volgende dag werd er gelopen van Dreiborn, via Schleiden naar het tweede bivak in de buurt van Wintzen. De dag werd gestart met een stepparcour, die eindigde bij een trappersbaan. Aansluitend werd er gelopen, met gebruik maken van verschillende routetechnieken naar Schleiden. Hier was een parcours uitgezet naar beneden die werd afgelegd met behulp van een skateboard. Op het bivak in WIntzen werd wederom primitief gebivakkeerd en hebben de deelnemers zalmforel klaargemaakt op houtvuur.

Na een goede nacht zijn de teams op pad gegaan. Onderweg hebben de deelnemers geklommen en geabseild in een oude steengroeve, en in de buurt van het eindbivak was er ‘deltavliegen’. ’s Avonds is deze editie van de Midwintersurvival feestelijk afgesloten met het bekendmaken van de winnaars, een goede maaltijd en een borrel.

De 17e editie is gewonnen door team K2 van Scouting Lemelerveld. De tweede prijs ging naar het team Scouting Angela uit Heerhugowaard, de derde prijs naar team Clan Hannibal van Scouting Stratum uit Eindhoven. De themaprijs is dit jaar gewonnen van team K2.

Kijk hier voor de foto’s!

Movie gemaakt door team ‘De Blaarlopers’.

Scouting Angela wint voor de 3e keer!

Heimbach – Scouting Angela heeft de 16e editie van de Midwintersurvival gewonnen. Afgelopen donderdag verzamelde zich 32 deelnemers in de Grillhütte in Brandenberg waar deze editie van start ging.

Na een korte introductie van thema door het stafteam zijn de teams begonnen aan hun Midwintersurvival. De eerste avond werd er gelopen van Brandenberg naar de sportluchthaven van Bergstein, waar primitief werd gebivakkeerd in het bos.

De volgende dag liep de route van Bergstein naar Schmidt met onderweg spectaculaire posten zoals abseilen, met een skateboard een parcours naar beneden afleggen en afsluitend een trapperbaan. In de buurt van Schmidt werd primitief gebivakkeerd. Na een goede nachtrust zijn de teams weer op pad gegaan, waarbij de Rurstausee met rubberboten is overgestoken om uiteindelijk in Heimbach aan te komen. Daar stond nog een laatste klim te wachten naar Abtei Mariawald met onderweg ‘deltavliegen’. ’s Avonds is de Midwintersurvival feestelijk afgesloten met het bekendmaken van de winnaars, een barbecue en een borrel.

De 16e editie is voor de 3e keer gewonnen door Scouting Angela uit Heerhugowaard. De tweede prijs ging naar het team Worst van de Batavieren uit Nijmegen, de derde prijs naar de Explorers van Scouting Hillegersberg uit Rotterdam. De themaprijs is gewonnen door het team van Scouting Voermangroep uit Hattem.

Wat Twittert Scouting Hillegersberg zoal?

 • …..Smeltwater in Duitsland stroomt zo snel dat Nederland inmiddels wel weg zal zijn
 • …..Finish behaald! Explo’s worden derde en pakken themaprijs!
 • …..Nieuwe truien gemaakt voor survivallen!
 • …..5 minuten voor het einde w8 wurgkabelbaan…
 • …..Ruige hellingen, watervallen, wilde bebossing… Kijk! Een klavertje vier!
 • …..Na nachtelijke Zondvloed eigenlijk best mooi weer!
 • …..Explo’s are inittowinit!!
 • …..Kaasmeisje weet niet waar de trechtermens is..
 • …..Nieuwe attractie: de slaaphelling! Nu met gratis hobbitvoeten!
 • …..Toch best koud!

Kijk hier voor de foto’s!

Lees hier het verslag van Scouting Hillegersberg!

Movie gemaakt door team ‘For the Wim’

“Door dalen, over bergen, langs kloosters en kastelen, over modderpaden of springend over snelle beekjes en peddelend door een stuwmeer, kabel of deltabaan, van grilhut naar grilhut, abseilend, per skateboard of gewoon rollend en hollend een berg af, met blaren of natte slaapzak, onder een zeiltje met snert en een stuk worst, goud of zilver, een liedje over zwervers, met heilsoldaten “van de oude stempel”, waar vind je dat allemaal nog voor 40 euro? Props voor de organisatie! Tot volgend jaar!” (Team Ross Macey)

Team KVLS, winnaar Midwintersurvival 2011

Dinsdag 27 december was de start van de 15e editie van de Midwintersurvival. De deelnemers verzamelden zich bij de kerk in Schmidt, vanwaar een massastart was naar het beginpunt, de Grillhutte, net buiten het dorp. Na de introductie van het thema ‘Alles behalve tweede’ en versnaperingen was het tijd om echt van start te gaan. Tijdens de driedaagse survival is er gebivakkeerd in de bossen en gedurende de route waren er diverse thema- en outdoorposten zoals een wateroversteek, deltavliegen, klimmen en abseilen. Voor een impressie van de Midwintersurvival, klik hier.

De 15e editie van de Midwintersurvival is gewonnen door het team KVLS (Ties Siemann en Marije Siemann). Zij nemen de wisseltrofee mee!

De themaprijs is gewonnen door team K3 (Valentijn Scheifes, Chris Hondshorst en Johna Booij).

De aanmoedigingsprijs én de fotoprijs was dit jaar voor het team Explorers Hillegersberg (Marcel de Bruin, Tim van Zuuren, Iris Arnoldus, Adinda Keijzer, Dora de Jong en Bart Versluis).

Enkele Tweets van team Explorers Hillegersberg….

 • ….Na een krappe vier dagen zit de wintersurvival erop…of waren het nou 4 weken?
 • ….Niet het kamp gewonnen maar wel de aanmoedigingsprijs! Omdat we altijd zo vrolijk zijn…
 • ….Explo’s net niet op tijd binnen…dat wordt een ritje in de koeiencamper
 • ….Hoe gaat het met de routetechnieken Adinda? “nou die Gps is best makkelijk”
 • ….De y splitsing splitst niet alleen de route maar ook de mening van de explobegeleidng
 • ….Onze afgelopen km tot nu toe zijn, 30km.. Zeg maar 40km en ter Land, ter Zee, ter Lucht.. Dat heet nou winterbivak!
 • ….Even uitrusten op de post, dat ken je ook vergeten.. Restaurantje, dat kennen ze hier niet..
 • ….Bakie pleur..Dat kennen we vergeten..Biertje, kennen we helemaal vergeten!Afwassen?Veeg maar af in het gras.. Problemen?Dat zijn uitdagingen
 • ….Te te te te te te kooooouuuud om te te te twitttteren!!

Lees hier het artikel op de website van Scouting Hillegersberg!

Scouting Angela winnaars Midwintersurvival 2010

Op maandag 27 december was het zover! De 14eeditie van de Midwintersurvival ging van start. Na de introductie van het thema, ‘100 jaar Scouting’ door Lord Baden Powell zijn de zes teams op pad gegaan. Bijzonder aan deze editie was dat het landschap bedekt was met een halve meter sneeuw. Bewoners in de regio vertelden ons dat dit eens in de honderd jaar voorkomt!

Tijdens de Midwintersurvival is er primitief gebivakkeerd (sommigen hebben iglo’s gebouwd) en waren er diverse thema- en outdoorposten waar je punten kon verdienen.

Voor een impressie van de Survival, kijk in ons fotoboek onder Midwintersurvival 2010!

Deze editie is voor de tweede maal op rij gewonnen door Scouting Angela (Stefan Zwemmer, Fabian de Groot en Martijn van Heerden). Naast de eerste prijs hebben zij ook de themaprijs gewonnen!

De Midwintersurvival is een driedaagse tocht, die sinds 1996 jaarlijks wordt georganiseerd in de omgeving van Heimbach (Duitsland) voor explorers, stamleden, plusscouts en leidinggevenden. Tijdens de survival wordt met traditionele tochttechnieken gewerkt, maar ook nieuwe snufjes als GPS worden gebruikt. De Midwintersurvival wordt georganiseerd door de PlusScouts van Scouting Dalfsen en Zeeverkenners de Batavieren uit Nijmegen.

Midwintersurvival 2009. Het zit er weer op!

Zondag 27 december 2009 ging de 13e editie van de Midwintersurvival van start. Het verzamelpunt voor de survival was de parkeerplaats bij Abtei Mariawald in Heimbach. De deelnemende groepen waren de Zeeverkenners De Batavieren (Nijmegen), D’Alflandgroep (Dalfsen), Scouting de Verbinding (Lemelerveld), Albert Schweizer Groep (Rotterdam) en Scouting Angela (Heerhugowaard). Met zijn allen zijn we van het verzamelpunt naar het startpunt gelopen waar de Midwintersurvival, na de intro van het thema (maffia) echt van start is gegaan. Tijdens de driedaagse tocht is er primitief gebivakkeerd en waren er diverse thema- en outdoorposten waar je punten kon verdienen. Eén van de spectaculairste posten was het deltavliegen, maar ook het rodelen was zeer geslaagd. Voor een impressie van de Survival, kijk in ons fotoboek onder Midwintersurvival!

De 13e editie van de Midwintersurvival is gewonnen door het team van Scouting Angela (Stefan Zwemmer, Fabian de Groot, Martijn van Heerden en Ronald Mol).

De themaprijs ging naar het team Vodka Bratva, Scouting Dalfsen (Erik Masman en Sander Broeks).

De Midwintersurvival is een driedaagse tocht, die sinds 1996 jaarlijks wordt georganiseerd in de omgeving van Heimbach (Duitsland) voor explorers, stamleden en leidinggevenden. Tijdens de survival wordt met traditionele tochttechnieken gewerkt, maar ook nieuwe snufjes als GPS worden gebruikt. De Midwintersurvival wordt georganiseerd door de PlusScouts van Scouting Dalfsen en Zeeverkenners de Batavieren uit Nijmegen.

Midwintersurvival 2008 zit erop!

Van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 december heeft voor de 12e keer de Midwintersurvival plaatsgevonden. De winnaars van deze editie zijn Marc Awater, Sven Dinslage, Lucas van Eijk, Martin van der Eijk en Bram Grindmeijer.

De themaprijs ging naar het team van Jaivi Aalbers, Karel Coopmans, Bastiaan Gerritsen, Gerben van der Kolk, Ruben Nijsen en Justin Willemsen.